Zirkon je jedním z mála drahokamů, které dosáhly úrovně diamantu v ohnivé barvě a jasu. Jeho vysoký index lomu a disperzní hodnota z něj činí krásný drahokam.

 

Jsou nejznámější tím, že jsou bezbarvé, protože jsou velmi podobné diamantům a jako diamanty s nimi bylo zacházeno buď záměrně, nebo neúmyslně. Přestože je čistý kámen bezbarvý, nečistoty mohou vytvářet žluté, oranžové, modré, červené, hnědé a zelené odrůdy.

 

 

 

 

Rozdíl od diamantu spočívá v tom, že má dvojlom a lze jej odlišit od opotřebení fasetové hrany. K imitaci zirkonu bylo použito bezbarvé sklo a syntetický spinel.

 

Již více než 2000 let je Srí Lanka důležitým zdrojem zirkonu vedle Myanmaru, Thajska, Vietnamu, Austrálie, Brazílie, Nigérie, Tanzanie a Francie.

 

Zirkon je znám již od starověku. Jeho název je odvozen z arabského „zargun“ a toto arabské slovo je odvozeno z perských slov „zar“ a „gun“, což znamená „zlato“ a „barva“.

 

 

 

 

Různé barevné zirkony mají také různá jména. Jsou to: červený a průhledný kámen se nazývá Hgacinth nebo Jacinth; bezbarvý a průhledný kámen ze Srí Lanky se nazývá Matura Diamond a nazývá se „žargon“ nebo „žargónový“ kámen, odvozený z arabského „zargun“, odkazuje na zirkony jakosti drahokamů jiných barev.

 

Zelený zirkon představuje Kalpu. Věčný strom je strom drahokamů, symbolizující bohy Indie. Jiné východní země také věří, že nositel zirkonu bude obdařen moudrostí, slávou a bohatstvím. Je to také talisman pro cestovatele.

listopad 14, 2021 — Erica Zheng

Navrhujeme pro život, tvoříme pro svět.

Trending šperky v roce 2023

Náušnice nap

Trending hoop náušnice s kouzlem